Отруєння грибами: профілактика та перша допомога
Черкаське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області повідомляє про зареєстрований випадок отруєння грибами, дитина 2023 року народження. Потерпіла госпіталізована на стаціонарне лікування. За наявною інформацією, вживала дикорослий гриб у сирому вигляді.
Отруєння грибами: профілактика та перша допомога
За останні роки в Україні, як і в більшості розвинутих країн, спостерігається зростання захворюваності на гострі отруєння. Отруєння дикорослими грибами, особливо у роки, коли погодні умови сприяють їх вегетації, часом набувають розміри стихійного лиха і залишаються далекими від вирішення.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
- нудота, блювання;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!
Перша допомога при отруєнні грибами
Найголовніше - терміново телефонуйте «103»
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
Закликаємо вживати лише ті гриби, в яких ви впевнені на сто відсотків, та які зібрані в екологічно чистих районах. Діти старше 12 років та дорослі вже можуть вживати гриби, але у великій кількості вони важко перетравлюються та можуть спричинити важкість у шлунку та погане самопочуття.