Пошук

Поточні результати деклараційної кампанії – 2019 та нагадування про відповідальність декларантів

Дата: 12.12.2019 12:31
Кількість переглядів: 645

Начальник управління податків і зборів з фізичних осіб головного управління  ДПС у Черкаській області Микола Кислинський розповів про поточні результати кампанії декларування доходів за 2018 рік, наголосив на особливих термінах подання декларацій, нагадав про право на нарахування податкової знижки за наслідками звітного року та порядок реалізації права та озвучив відповідальність за не задекларовані доходи та несвоєчасно сплачені податкові зобов’язання.

      Так, за минулий рік черкащани подали 34258 декларацій про майновий стан та доходи. Зокрема 5793 особи подали декларації після граничного терміну (тобто після 1 травня 2019 року). Задекларовано за минулий рік 2681,3 млн.грн. доходів та визначено 66,3 млн. грн. зобов’язань по сплаті податку і збору.

     Податкову знижку до повернення задекларували 4319 осіб – до повернення підлягає 9,8 млн.грн. ПДФО. На даний час повернуто 9,6 млн.грн. податку 4019 особам.

      Микола Кислинський нагадав, що деклараційна кампанія – 2019 продовжується і до 31 грудня подають декларації особи, які мають право на нарахування податкової знижки за минулий рік. Податковим кодексом України передбачено відшкодування певної частини понесених особою витрат у вигляді процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом; перерахованих сум на  користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення; на оплату допоміжних репродуктивних технологій і послуг, пов'язаних з усиновленням дитини; на переобладнання транспортного засобу; будівництво (придбання) доступного житла; оренду житла (квартири, будинку) внутрішньо переміщеною особою; пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям.

  • Він наголосив, що ДПС в рамках заходів до Всеукраїнського тижня права роз’яснює порядок та особливості реалізації права на нарахування податкової знижки та запропонував бажаючим прочитати актуальні матеріали на субсайті головного управління ДПС у Черкаській області. Зокрема завантажити та використовувати листівку «Витрати, дозволені до включення до податкової знижки за 2018 рік»: https://ck.tax.gov.ua/data/material/000/308/396198/Tablichki_2019_Podatkova_znizhka_.pdf

       Начальник управління податків і зборів з фізичних осіб звернув увагу на особливі терміни подання декларацій:

–  для фізичних осіб – підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. В такому разі декларація подається за період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності; 

– для резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. 

   Перенести строки подання декларації до 31 грудня п.р. може особа, яка отримувала звітного року іноземні доходи та має право зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном – для усунення подвійного оподаткування. Це можливо у разі відсутності підтверджуючих документів щодо суми отриманого доходу з іноземних джерел та суми сплаченого податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13 Податкового кодексу України, та за умови подання платником до ДПС відповідної заяви про перенесення строку подання податкової декларації.

 

       Про відповідальність декларантів

   За неподання або несвоєчасне подання декларації до особи застосовується попередження або штраф від 51 грн. до 136 грн., як визначено статтею 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (в т.ч. при реалізації права на податкову знижку). Крім того, якщо платник не подав в установлений термін декларацію, ДПС на підставі наявної податкової інформації за результатами документальної позапланової перевірки має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податку.   При цьому, у відповідності до п. 123.1 ст. 123 Податкового кодексу України до платника податків застосовується фінансова відповідальність (штраф у розмірі 25% або 50% суми донарахованого податкового зобов’язання). Аналогічні дії ДПС і відповідальність платника – якщо торік платник перерахував лише  податок на доходи фізичних осіб, а військовий збір – ні.

      За несвоєчасну сплату визначених у декларації податкових зобов’язань (тобто сплату після 31 липня 2019 року)  штраф від 10% до 20% суми до сплати. Крім того, після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.

      Також, за нормами Податкового кодексу декларанти зобов’язані вести облік доходів та витрат у спеціальній Книзі обліку. За неведення Книги застосовуються попередження або штраф від 51 грн. до 136 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано