Програма «5-7-9» допоможе підприємцям отримати доступний кредит на власну справу

Дата: 27.02.2020 10:22
Кількість переглядів: 442

Фото без опису

Державна програма «Доступні кредити 5-7-9 %» була запроваджена за ініціативи Президента України та Кабінету Міністрів України з метою підтримки інвестиційних проєктів мікро- та малих підприємств, що сприятиме створенню нових робочих місць, легалізації та розширенню діяльності малого бізнесу, імпортозаміщенню та поверненню трудових мігрантів. Упровадження Програми за дорученням Уряду України буде здійснювати Фонд розвитку підприємництва через банки-партнери, які володіють технологіями та активно кредитують цільову групу програми – мікро- та малі підприємства.

 

Хто може взяти кредит. Подати заявку на отримання кредиту за програмою може будь-який українець, який або лише хоче відкрити власну справу, або має бізнес з доходом до 50 млн грн на рік і мріє про його розширення.

Претендент має або мати державну реєстрацію малого бізнесу як юридичної особи або фізичної особи-підприємця. Або ж у разі, коли людина тільки починає власну справу, має намір зареєструватись як ФОП.

Учасники та кінцевий власник мають бути резидентами України.

На момент подачі заявки кількість працівників вже існуючого підприємства не має перевищувати 50 осіб. Діяльність, якою збирається зайнятись кандидат, має належати до дозволеного переліку видів економічної діяльності, а крім того кредит можна використати лише на інвестиційні цілі, тобто – засоби виробництва і ремонт виробничих приміщень. Вже існуючі підприємства мають бути прибутковими за останні 4 квартали. Для підприємств, що створюються, необхідно підготувати бізнес-план, який вивчатимуть у банку.

 

Як розподілятимуться відсотки за користування кредитом.

5 % річних – якщо виручка підприємства до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочі місця протягом першого кварталу;

7 % річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн без зобов’язання створення нових робочих місць;

9 % річних – для бізнесу з виручкою від 25 до 50 млн грн.

При цьому підприємець, який отримав кредит під 9 % може понизити ставку завдяки створенню робочих місць. Ставка знижується на 0,5 % за кожне створене робоче місце, але не менше 5 %. Усі кредити видаються у гривні на термін до 5 років, а максимальна сума для всіх категорій – 1,5 млн грн. Водночас банки стягуватимуть свою комісію, але не більше 1 %. На цю програму в держбюджеті передбачено 2 млрд грн.

Максимальна сума кредиту – до 1,5 млн грн, а максимальний термін кредиту – до 5 років.

 

Чи потрібно вкладати власні гроші. Так. У разі, якщо кандидат претендує на кредит під 5 чи 7 %, власний внесок від вартості проєкту має складати не менше 30 %.

Якщо йдеться про отримання 9-відсоткового кредиту, то власний внесок має становити від 20 %.

 

Участь банківських установ у державній програмі. Нині до програми долучились державні банки – ПриватБанк, Укргазбанк, Ощадбанк та УкрЕксімБанк. Очікується, що у програмі братимуть участь і комерційні банки.

Саме банк перевірятиме якість та достовірність наданої інформації, кредитну історію та відповідність потенційного позичальника критеріям програми. І саме банк прийматиме рішення, чи виділяти кредит.

Якщо банк відмовляє підприємцю через неякісну заявку або відсутність фінансових знань підприємця, підприємець матиме можливість покращити якість бізнес-плану самостійно, або пройти безкоштовне навчання, яке адмініструватиме Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, і повторно подати заявку.

Якщо рішення банку позитивне, то підприємець отримає позику на суму до 1,5 мільйона гривень на термін до 5 років за відсотковою ставкою 5, 7 або 9 %, відповідно до умов програми.

Комісію банку обмежено сумою 1 % від суми кредиту на весь строк його дії, у разі потреби надання гарантії, комісія банку може збільшитися ще на 0,5 відсоткові пункти.

 

Перший крок для отримання кредиту. Необхідно заповнити заявку на сайті 5-7-9.gov.ua. Є два типи анкет – для тих, хто тільки планує здійснювати підприємницьку діяльність або працює менше року, і для тих, чиєму бізнесу більше року.

Кредит точно не дадуть на виробництво чи реалізацію зброї, алкоголю, тютюну чи точки обміну валют; підприємствам, які заробляють на наданні в оренду нерухомості; підприємствам-банкрутам чи тим, хто перебуває у стадії припинення ФОП; тим, що мають борги перед бюджетом, Пенсійним фондом або фондами соцстраху; отримували державну підтримку з порушенням умов її надання або ж отримують підтримку за якоюсь іншою державною програмою, термін якої ще не закінчився.

 

Як написати бізнес-план. Уряд пропонує долучитись до навчальної програми «Від знань до грошей», яка допоможе кожному бажаючому стати підприємцем – на порталі для підприємців є відповідний розділ, на якому можна пройти навчання онлайн та дізнатись про офлайнові навчальні активності, присвячені відкриттю власного бізнесу та отриманню державної підтримки.

Більш детальну інформацію можна отримати за активним посиланням – https://5-7-9.gov.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано