Питання платників податків Черкащини щодо запровадження програмних РРО

Дата: 12.03.2020 14:53
Кількість переглядів: 334

Фото без опису

Головне управління ДПС у Черкаській області надає відповіді на питання платників податків Черкащини щодо запровадження програмних РРО.

Також, нагадаємо, що  Законами України від 20.09.2019 №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» визначено ряд особливостей застосування реєстраторів розрахункових операцій.

 

Якщо термін експлуатації традиційного касового апарату не закінчився чи потрібно переходити на програмний РРО?

Суб’єкт господарювання може продовжувати використовувати традиційний касовий апарат до закінчення строку його служби, а в подальшому вирішити  чи  продовжувати користуватись традиційним касовим апаратом чи скористатись безкоштовною програмою від ДПС, або іншою альтернативною програмою.

Законом від 20.09.2019 №128-ІХ передбачено, що контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання.

Так, з 01 січня 2020 року податкова запустила MVP (minimum viable product) для тестування безкоштовного програмного PPO “пРРОсто”. Це лише MVP версія тестування.

Безкоштовне повнофункціональне рішення від ДПС з 1 квітня 2020 року.

 

Чи потрібно купувати принтер для друку чеків?

Користувачам необов’язково купувати принтер. Програмний РРО видаватиме електронний чек, який також можна буде надіслати покупцю на електронну пошту, або основні комунікаційні месенджери за номером телефону.

 

Які переваги програмного РРО?

Використання  РРО стає простішим, дешевшим, швидшим та зручним для бізнесу. Безкоштовне повнофункціональне рішення від ДПС з 1 квітня 2020 року.

Програмний РРО:

можна буде встановити на будь-який гаджет і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні;

передбачає виключно онлайн реєстрацію через Електронний кабінет та онлайн передачу (отримання) даних;

Z-звіт створюється в автоматичному режимі, без ризику санкцій за його не створення для платника;

дозволяє виключити послуги інформаційних еквайєрів, якими передаються дані РРО, що коштує платникам мінімум 200 грн щомісяця для кожного РРО;

дозволяє працювати в режимі offline  (до 36 годин разово та не більше 168 годин протягом календарного місяця), а потім надіслати звіт в ДПС;

ДПС надаватиме інформаційну підтримку та допомогу у користуванні новими програмними РРО;

суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб.

Платники податків зможуть розробити свій програмний продукт та використовувати його, або обрати один з наявних на ринку відповідно до власних потреб, вартість яких набагато менше за традиційний касовий апарат.

 

Як працюватиме кешбек?

Механізм «кешбек» запроваджується передусім для боротьби з «нефіскальними» чеками, коли окремими несумлінними платниками споживачам надаються чеки, які не є фіскальними, проте на вигляд схожі на них. Кешбек запрацює не раніше 1 жовтня 2020 року.

Процедура повернення коштів “кешбек” така:

купуючи товар на суму, яка перевищує 850 грн, перевіряєте чек на сайті;

якщо його там немає, подаєте скаргу в електронному кабінеті; 

якщо чек не був фіскалізований, продавця штрафують, а ви повертаєте вартість покупки та залишаєте собі товар.

Для прикладу:

Ви придбали товар (на суму 850 грн. і більше), отримали чек, перевірили на сайті ДПС. Чек виявився ФІСКАЛІЗОВАНИЙ відповідно - кешбеку не буде!

Якщо чек НЕ ФІСКАЛІЗОВАНИЙ.

Ви пишете скаргу на сайт ДПС через електронний кабнет. Далі податкова перевіряє продавця і якщо виявиться, що порушень НЕМАЄ, не виникає підстав для кешбеку.

Якщо ж ПОРУШЕННЯ Є, в такому разі з бюджету виплачують суму, яка дорвнює 100% вартості проданих з порушенням товарів, АЛЕ лише після сплати продавцем штрафу.

Але, звертаємо увагу!!!! Покупець не зможе використовувати систему «кешбек» у нечесній конкурентній боротьбі

Для подання скарги про недійсний фіскальний чек заявник має ідентифікувати себе через електронний кабінет.

Застосувати штраф лише по факту надходження скарги буде неможливо - податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення – встановити відсутність або недостовірність такого розрахункового документа

Податкова служба насамперед оцінюватиме достовірність документів, доданих до скарги, а не лише правомірність дій продавця стосовно покупця

Оскаржувати чек можна за умови загальної покупки на суму понад 850 грн.

 

Роз’яснювальна  робота триває!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано