26 КВІТНЯ - ДЕНЬ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Дата: 25.04.2020 23:57
Кількість переглядів: 535

Фото без опису

   26 квітня 2020 року Україна і світ відзначає 34-ті роковини з дня аварії на Чорнобильській АЕС.

   8 грудня 2016 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН  проголошено День пам’яті. Указом Президії Верховної Ради Української РСР у 1990 році 26 квітня було проголошено «Днем чорнобильської трагедії».

   Саме 26 квітня 1986 року о 01 годині 25 хвилин над четвертим реактором Чорнобильської АЕС нічну темряву розірвало полум’я. Українці вперше зустрілися з такою грізною силою, як ядерна енергія, що вийшла з-під контролю.

   Радіоактивна хмара після вибуху накрила територію України, Білорусі, Росії та чимало європейських країн. А доза радіації в кілька десятків разів перевищувала вибух бомби в Хіросімі. На сьогоднішній день достеменно невідома реальна кількість постраждалих.

   У перші дні після аварії було евакуйоване населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів, у яких на кінець вісімдесятих років минулого сторіччя мешкали понад 2,6 млн. осіб. В результаті цієї катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн. гектарів земель. Загальна кількість тільки ліквідаторів цієї аварії (включаючи наступні роки) склала близько 600 тис. осіб. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики.

   Відтоді щороку цього дня вшановують героїзм працівників ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, працівників міліції – всіх, хто брав участь у ліквідації наслідків цієї техногенної катастрофи, тих, хто віддав себе до останнього подиху, до останньої краплі поту на порятунок людству, тих, чиє життя розділилося на «до» і «після» Чорнобиля.

   Волею долі, ми мешкаємо у тій державі, де знаходиться епіцентр атомної катастрофи – Чорнобильська АЕС. Тому ми маємо берегти пам’ять про події того дня аби таких помилок більше не повторювалось.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано