Захистіть свою птицю від грипу!

Дата: 29.01.2021 11:56
Кількість переглядів: 781

Захистіть свою птицю від грипу!

Черкаське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області повідомляє, що протягом останього часу в Україні значно погіршилась епізоотична ситуація щодо захворювання птиці на високопатогенний грип.

Протягом грудня 2020 року зареєстровано 8 випадків захворювання у трьох областях: Миколаївська – 5, Київська – 2, Херсонська – 1.

З настанням весняної міграції перелітної птиці ризик занесення збудника  високопатогенного вірусу грипу птиці на територію району особливо зростає. Повітряними шляхами територію України перетинає понад мільйон птахів, які повертаються з південних країн, в яких саме і відмічалася найбільша кількість випадків захворювання. Черкащина знаходиться на одному з чотирьох коридорів перельоту. Найбільші місця концентрації перелітні птахи створюють під час зупинок на території Драбівського, Жашківського, Канівського, Черкаського та Чорнобаївського районів. У зв`язку з цим та з метою недопущення занесення захворювання суб`єктам господарювання, діяльність яких пов`язана з обігом живої птиці, рекомендується посилити заходи біобезпеки на своїх підприємствах.

Грип птиці несе серйозні економічні наслідки, які пов`язані із значною смертністю та знищенням поголів`я птиці в осередку захворювання. Крім того захворювання має і соціальний характер. На «ПТАШИНИЙ ГРИП» МОЖУТЬ ХВОРІТИ ЛЮДИ. Так, одночасна циркуляція людських типів вірусів грипу і високо патогенних штамів пташиного грипу може призвести до утворення пандемічного варіанта вірусу пташиного грипу, що є небезпечний для людини.

З метою профілактики захворювання на високопатогенний грип власникам необхідно:

  • Здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі лише за наявності ветеринарних супровідних документів;

  • Інформувати територіальний підрозділ ветеринарної медицини  Держпродспоживслужби про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів, а також повідомляти про випадки захворювання та загибелі птахопоголів`я;

  • На вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду та проведення необхідних ветеринарно-профілактичних обробок;

  • Утримувати різні види птиці окремо, та окремо від інших тварин;

  • Не допускати сторонніх осіб у місця утримання домашньої птиці;

  • Зберігати корми для годівлі птиці в недоступних місцях для дикої та синантропної птиці місцях;

  • За необхідністю проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

  • Здійснювати ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і територій де утримується птиця;

  • Проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

  • Дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (використовувати змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати птицю в рукавичках і т.д.).

У разі появи ознак захворювання чи не властивої поведінки птиці, випадків її масової загибелі, необхідно терміново сповістити районну державну установу ветеринарної медицини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано