Пошук

Що потрібно знати про Комплексний план просторового розвитку території територіальної громади

Дата: 15.05.2023 11:18
Кількість переглядів: 142

Що потрібно знати про Комплексний план просторового розвитку території територіальної громади

Відповідно до вимог Закону України від 17.06.2020 № 711-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі - Закон України  № 3038-VI), постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації» від 01.09.2021 № 926 (далі - Постанова № 926) органам місцевого самоврядування до 1 січня 2025 року необхідно забезпечити  розроблення комплексного плану просторового розвитку території територіальної громади.

Комплексний план просторового розвитку території територіальної громади – одночасно містобудівна документація на місцевому рівні та документація із землеустрою (далі - комплексний план).

Комплексний план розробляється на всю територію територіальної громади.

Відповідно до зазначеної Постанови, вся процедура розроблення поділяється на три етапи: підготовчий, основний, завершальний.

Підготовчий етап починається з прийняття рішення відповідною сільською, селищною, міською радою про розроблення комплексного плану, формуванням робочої групи, збором вихідних даних, оприлюдненням даних щодо розвитку громади, проведення загального SWOT-аналізу, проведенням громадського обговорення проєкту завдання на розроблення комплексного планузатвердженням вищезгаданого завдання та завершується визначенням, у встановленому законодавством порядку, розробника комплексного плану.

Таким чином, відповідно до статті 161 Закону України  № 3038-VI, Постанови № 926, Леськівської сільською радою прийняте рішення від 06.10.2022 № 23-9/VIІI «Про розроблення комплексного плану просторового розвитку території Леськівської сільської територіальної громади».

Разом з тим, виконавчим комітетом Леськівської сільської ради укладено договір з організацією для проведення та організації підготовчого етапу розробки комплексного плану просторового розвитку з формуванням завдання Леськівської сільської територіальної громади.

Важливим аспектом є збір пропозицій від мешканців та зацікавлених осіб у розвитку території. Для забезпечення активного залучення мешканців громади та представників місцевого бізнесу до просторового планування Законом передбачається можливість розроблення територіальною громадою концепції інтегрованого розвитку, яка має стати основою для складання завдання на розроблення комплексного плану.

З урахуванням наведеного, рішенням сесії Леськівської сільської ради від 28.02.202328-16/VIІI утворено та затверджено персональний склад робочої групи з формування завдання на розроблення комплексного плану.

               Слід пам’ятати, що мешканці завжди прагнуть розвитку своїх населених пунктів. Тому врахування думок громади під час виконання робіт з просторового планування є корисним та важливим. Відкритість і прозорість громадських обговорень дозволяє врахувати усі пропозиції громадян, максимально оптимізувавши їх до новітніх законодавчих норм та програм.

Місцеві жителі, підприємці, фермери, промисловики та інші зацікавлені особи можуть бути залучені до самого процесу просторового планування, доповнити його своїми ідеями або ініціативами.

Важливо донести інформацію до мешканців, що від кількості їхніх ідей та планів залежить можливість майбутньої реалізації, адже всі дозвільні документи будуть надаватись лише на підставі комплексного плану. Тому чим більше ідей – тим більше можливостей.

               Таким чином, послідовна участь громадськості у розробленні комплексного плану просторового розвитку сприятиме позитивним результатам планування території на всіх етапах.

Враховуючи зазначене, в рамках підготовчого етапу із розроблення комплексного плану просторового розвитку території Леськівської сільської територіальної громади проводиться опитування жителів та підприємців громади.

Також наголошуємо, що опитування аналізується незалежною організацією, що унеможливлює доступ органам місцевої влади до втручання в результати опитування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано